Kembara Jr Mama

Alhamdulillah....segala puji2an buatMu ya Rabb atas segala limpahan rahmat dan kasihMu buat kami....

N3 yang hanya sekali dua mama pernah kongsi disini,tu pun dalam kalam yang samar2.Bukan apa masa tu masih baru lagi adik bermastautin dialam rahim mama.Mama sendiri pada awalnya kurang pasti...dan agak terkejut dengan kurniaan Illahi yang agak cepat bagi mama.Kakak aunie masa tu baru berusia 8bulan...tapi apapun mama tetap besyukur dan gembira dengan anugerah indah ini.Alhamdulillah.....

Episode awal kembara Jr,
Hanya sempat dua kali kunjungan rutin bulanan mama selepas melahirkan kakak.Bulan seterusnya dah tak kelihatan lagi.Seminggu lewat kedatangannya....kebetulan mama ke klinik untuk check up bulanan kakak Aunie.Mama cakap dekat nurse bertugas,sebabnya rutin bulanan mama memang tak pernah lewat.So takut juga kalau ada problem apa2.Betul!!!time tu tak terlintas pun difikiran mama akan ada lagi buah cinta mama  dan baba yang menghuni rahim mama sepantas ini.Nurse suruh mama buat ujian kehamilan...tanpa sikit pun perasaan teruja seperti sewaktu menanti keputusan 2kehamilan sebelum nih...riak selamba jer muka mama time tuh....sekali terang dan jelas tertera 2garisan merah.Terkejut mama...terkejut bukan beerti tak gembira.rasa syukur tetap terlimpah.mama dapatkan baba dikereta.Segera mama khabarkan berita tergempar itu....dan ternyata baba tetap insan yang paling gembira.Hah adik techik mama bakal naik pangkat jadi kakak techik....

Respon Abang Naufal...
"oooWhhh,tak aci la mama,time abang dulu lama2 baru jadi abang.Adik kejap jer nak jadi kakak"hehehehe ayat tak puas hati,sebab dia 5tahun beseorangan main kren,train dan lori

Minggu demi minggu....
Mama tak terbeban dengani alahan yang melampau.Syukur,itu hikmah yang mama perolehi.Setakat tak selera makan dan letih diawal kehamilan itu lumrah biasa setiap mama.Tambahan mama punya sidara techik yang sedang membesar.Si dara yang baru nak kenal dunia.Si dara manis yang masih bermanja...mama sendiri tak dapat bayangkan,andai mama alami alahan sepeti sebelum2 nih...macammana dengan lil mujahidah mama.sememangnya Allah Maha Pengasih.....Tak terasa masa berlalu...tiba2 terasa perut dah makin berat.

Rehat kejap...
Blog dan facebook mama biarkan sepi.Tak kuasa nak melayan.hehehehe.kalau boleh seluruh waktu yang ada nak luangkan dekat abang dan kakak techik.Dengan tugasan harian yang mendesak....lagi lah takder ruangpun untuk layan skrin kecil nih.

Pakar...
walau terasa ok macammana pun....pakcik2 pakar dekat hospital tetap nak jumpa mama.2minggu sekali.kadang2 itu yang buat mama letih.Faham2la nak jumpa pakar nih...appoiment jam 2 petang,doc pukul 3 baru nampak muka.so sikit cuak...tapi bila mama dapat tengok Jr mama di skrin scan...terubat juga letihnya.Nak nak bila Jr mama sihat2 sahaja.Alhamdulillah.....
Rawatan fisio mama,insyaallah lepas bersalin nanti baru mama sambung balik.Mri pun akan dibuat lepas Jr mama keluar nanti.Wahhh kesabahlah kita yer.hhehehe leh jalan2 sama.kuikuikui.

31minggu yang Indah...
Pinggang dan belakang dah mula lenguh2.buku lali kalau tak jaga sikit hari lagi boleh hilang.Makan pun dah tak selera balik....segalanya serba tak kena dah...maklumlah dah makin dekat hari...64hr lagi!Berat,berjaya mama naikkan sebanyak 15kg.kalau lepas bersalin nanti tak turun pun takper.hehehe.Baba menjadi tukang urut tak rasmi,jadi chef tanpa tauliah kadang2 dan jadi teman bual lewat kepagi.sabar yer baba...2bulan jer lagi.

Tiba2 pagi kelmarin dulu berlaku kontraksi....Betul2 terkezuuuut campur takut.rentak pada awalnya sekata jer.huh lagi takut....tapi tanda2 takder.Jr juga still aktif.doa dipohon agar bukan lagi masa untuk Jr keluar.Jangan keluar awal sayang,mama taknak adik dok dalam balang.mama taknak adik keluar dengan sebarang masalah.Didalam dulu ya sayang,Kemudian rentak kontraksi mula betukar lain....sah kontraksi palsu.Alhamdulillah....hilang risau mama.Apapun barang2 Jr perlu sempurna disimpan rapi...takut juga andai lahirmu awal jangka...seperti kakak techik 3minggu awalnya....

---->oklah,pinggang dah lenguh...sebelum krem mama nak rehat dulu.Nanti sambung bicara lagi.Buat teman2 tolong doakan mama dan Jr yer...moga selamat semuanya.berundur dulu...mata dah ngantuk.

5 comments:

ZYASH said...

terharu dan tersentuh bace entry mama ne.. Hope semuanya baik2 saje...

Ummu Muhammad said...

semoga dipermudahkan mama! ;)

saya said...

Mama... xde keje lain!!!!

~MAWAR~ said...

semoga dipermudahkan jua buat mama...lama betul xbersua..hug kiss aunie yea..=)


free nanti jenguk la kesini..
http://acaiberryputrajaya.blogspot.com/

Princess Solehah said...

semoga baik2 aja ye (^__^)