:::.C.E.M.B.U.R.U .:::

Tengah hari tadi achik terima satu panggilan dari seorang insan yang bertanyakan satu soalan yang achik sendiri tiada jawapan yang tepat.Soalan tentang cemburu?Huh parah gak nak jawap sebab achik sendiri tak dapat lari dari sifat tue.Tapi sebagai manusia kita kenalah saling pesan memesankan.Nak cakap memanglah senang bila nak buatnya hanya Tuhan ajer yang tahu macammana nak thabatkan diri ni.hehehehe.Sebagai manusia dan naluri kebanyak wanita sikap ni pasti ada walaupun sekelumit cuma.cemburu ni banyak tempatnya.Tapi ini achik nak tulis tentang cemburu di alam perkahwinan.cemburu ni definasi manusia ialah kasih sayang.tapi bila berlebihan kasih sayang pun melayang tau.Kerukunan rumahtangga pasti tergoyah dek tsunami cemburu yang menggila.Bagi achik sendiri cemburu pada suami achik memang ada.Bukan tak percaya pada my hubby tapi ntahlahkan achik rasakan diri ni terlalu tak sempurna didllm ketidaksempurnaan sifat manusia.Memandangkan keadaan diri ni tak behenti2 ditimpa musibah kesakitan.Fizikal diri mula berubah bentuk sebab penyakit yang bertubi2 sebagai manusia biasa cemburu tu memang tak lari.Sampai kadang2 my hubby kena uruskan dirinya.masa tu cemburu memang menjelma disudut hati.Tapi achik kena percaya dan achik kena yakin pada dia.Keyakinan tu rangking atas sekali achik letak.Satu lagi walaupun achik ni terlalu tak sempurna achik taknak tewas didalam ketidaksempurnaan tu.Sebagai isteri kalau diberi kesempatan sihat achik akan buat sempurna mungkin.Mujur Allah beri achik suami yang memahami.Dan achik harap sangat pemahaman itu kekal.tapi kalau esok jadinya lain achik kena redho dan ingat pula manusia penuh kekhilafan.Sebagai isteri juga kita jangan bergantung hidup seratus peratus pada suami.Apa yang suami lakukan ialah tanggungjawab dia dan bukanlah tanggungjawab kita pula berdamping dengan dia sepanjang masa.Lakukan terbaik walaupun tak boleh jadi yang terbaik.

Apapun terapkan kepercayaan pada pasangan kita.Ikhlaskan kasih sayang kita padanya.Dan ingat apa yang ada di dunia ini semuanya BAHARU ia tak kekal lama.Tiada siapa suka memikirkan pasangan mereka curang. Kalaupun ini terjadi, teruk sangatkah kesannya kepada kita? Kita mungkin sedih, kecewa dan marah untuk sementara waktu saja tetapi tidaklah sampai mati. Lambat laun kita akan dapat mengatasinya.Cuba fikirkan bagaimana cemburu kita meledak. Adakah adil kita menyisihkan pasangan kita daripada orang lain? Teruk sangatkah dia apabila dia senyum kepada seorang wanita lain? Tidakkah kita sendiri pun pernah tersenyum kepada lelaki lain? Dan terima hakikat sifat cemburu masalah kita sendiri dan kita bertanggungjawab mengatasinya sendiri. Fikirkan tiada siapa yang boleh membuat kita cemburu. Kita boleh mengawal fikiran dalam apa bentuk situasi pun. Ingat, pilihan terletak pada diri sendiri, bukannya orang lain.
.
Duhai suami...
Diri ini penuh kekhilafan
Sememangnya manusia tiada sempurna sifatnya
Tapi aku dari ketidaksempurnaan itu
Aku lagi tidak sempurna
Justeru
Bimbinglah aku
Maafkan keterlajuranku
Cemburu sifatku dan kebanyakkan kaumku
Bukan maksud aku tidak menghargaimu
Tapi itu dari kelemahan aku sendiri
Duhai suami...
Bicara ini harap kau mengerti
Andai esok tidak lagi aku bertanya
itu dan ini
siapa  dimana
bila dan kenapa
Tika itu segala kasih dan sayang telah pun luntur dariku
Aku sebagai wanita memang banyak karenahnya
memang banyak tuturnya
dan memang banyak feelnya
Maafkan aku atas kelemahan aku ini
apapun aku mohon pengertian
aku insan lemah yang mencuba menjadi sempurna....
"Kebahgiaan tidak akan datang sendiri tanpa kita sendiri yang berusaha untuk memupuk membina kebahgiaan. Belajarlah dari masa silam insan-insan lain sebelum ini. Mana yang baik kita jadikan teladan, dan mana yang buruk pula kita jadikan sempadan. Binalah kebahagiaan dari penderitaan semalam...
Sesungguhnya yang benar itu datangnya dari Allah dan segala kesilapan itu datangnya dari kita yang bernama manusia"