Story ttg aunie lagi....

Pagi2 tadi badan aunie tiba2 panas membahang lagi...apa lagi terus dail no baba suh baba balik,bawa adik gi hospital.Dah takleh nak sabar dah untuk melihat aunie kembali pulih...Jam 9.15 sampai hospital bahagian pesakit luar...daftar then tunggu turn untuk rawatan aunie.Setengah jam berlalu,nama aunie dipanggil,check suhu 37.6...then soal selidik demam aunie yang dah seminggu berlalu..so baba n mama disuruh bawa adik ke bilik 6 pula untuk jumpa doktor.Sessi soal jawab bermula...doc check suhu sekali lagi,kemudian check tekak dan dada aunie..Doc buat 1salinan suruh mama bawa aunie amik darah.Baba tinggalkan mama dan adik lepas tu sebab kena gi nikahkan orang.
Tunggu pula turn amik darah..20minit baru sampai giliran adik.mama baringkan adik atas katil.nurse mula tugasnya.pegelangan adik dikepak untuk cari urat.mama pejam mata sambil pegang adik kejap2.adik nangis daaaa...sakit la oi.dua kali percubaan gagal!darah tak kuar.Kemudian dengan lembut nurse cakap "saya tak cekap nak ambil darah baby.Puan bawa anak pergi bahagian klinik ibu dan anak la.dia orang lebih arif" wah....best dengar nurse tu cakap.lembut jer...tumpang rasa simpati atas ketidak cekapan beliau.lepas ni belajar sampai cekap yer.Sian anak mama..tak pasal leh sakit tanpa hasil.
Mama bawa adik gi bahagian klinik ibu anak lak.Sekali lagi mama baringkan adik.Kali ni adik nampak fobia sikit.Mama juga fobia.kali ni mama tinggalkan adik dengan 2nurse bertugas.mama tunggu kat luar sambil dengar adik meraung...mama memang kalah kalau tengok adik kena amik darah.sebelum2 ni baba yang tolong pegang.siap semua..mama masuk dukung adik.Sory dik,mama tinggal adik.Adik peluk leher mama kuat2.sian anak mama.then bawa darah adik tadi gi serah dekat nurse yang tak arif tadi.Pastu dia suruh mama keluar hantar dekat makmal.memang penatkan.kaedah layan diri sendiri...so kena wat sendiri.Sampai makmal..tunggu lak result darah.setengah jam..amik result darah bawa gi jumpa doc pula.fuh..memang penat punya cerita.
Masuk bilik doc..temenung atas kerusi lak sambil dengar doc cakap tepon.citer pasal tinted.rasa menyirap dah darah mama kat muka.buat muka benci tanda protes.jeling2 sikit.Doc cakap "sory urgent td"banyakla kau....kembali menyemak result darah adik,doc geleng kepala."anak puan kena masuk wad ni" melopong jap mama dengar."ader kuman dalam darah dia,memandangkan aunie ader makan antibotik sebelum ni...tapi takder kesan positif..so...ubatnya masukkan antibiotik dalam drip" huhuhu...mama jadi risau tetiba.sian adik.... "ok puan,ambulance dah sedia"nurse arah mama dan adik naik ambulance."eh!takper2 saya pergi dengan husband jer"puas gak mama menolak.tak mo eh naik ambulance.nampak cam kronik lak anak mama."tak boleh puan.ni prosuder.suruh husband puan gi bahagian kecemasan hospital sana terus" terpaksa la kita orang naik ambulance juga.aunie pandang keliling penuh hairan.gaya memandu lak cam pelumba di F1 lagi dia hairan.hehehe.
Sampai hospital....terus dibawa kebahagian kecemasan.Segala prosuder bermula sekali lagi.Adik2 pelajar kolej juga amik kesempatan untuk terus belajar,Dan mama makin bengang....anak mama yang kecik tu 7 orang pegang.lagi ngamuk la sayang mama.Baba dah faham feel mama,suruh mama tunggu luar.takut tak pasal2 ader orang kena fire..tapi mama tetap kat situ.lepas tengok macam2 ragam "peserta yg amik bahagian" untuk menteteramkan aunie..akhirnya "kalau sorang budak besar tu..korang seramai ni pegang dia,siap bedung dia dengan kain tu,memangla dia ngamuk"tadi dihospital sana,boleh pun 2org jer pegang.selesai gak keja.budak nama pun memang la nangis.dah lepas korang cucuk situ tak kuar darah..kaki pula jadi mangsa.takkan tak nangis.Ha kan tak dah kena sembur.Terhegeh2 wat keje...yang sakit anak kita.bukan budak tu anak patung,nak suruh duduk senyap.
Kemudian bawa adik gi xray pula.sekali lagi adik meraung time baba baringkan.Sian anak mama.sabar yer sayang,kita nak check naper adik demam gini.Adik betul2 fobia bila ader nurse datang dekat dia.selesai semua...sementara tunggu result darah..n tunggu di wad kecemasan tu,mama dan baba amik keputusan balik kejap.Lagipun nak wat per tunggu 2jam kat situ.balik umah sembahyang2 n mandi jap.letih betul..lagipun baba nak sembahyang jumaat.adik pun nampak ok bila balik rumah.kebetulan tadi di spital doc ader masukkan ubat ikut punggung dia lagi.mabye rasa dah ok sikit.
Jam 2,Hospital kol suruh pergi balik.ader kuman dalam darah adik.kuman tu buat adik tak mo baik betul2 n demam main2.memang kena admit wad...tapi memandangkan adik still aktif..rayuan untuk berehat dirumah berhasil.lega mama.kalau duduk wad esok lusa belum tentu dapat balik.nenek adik kan nak datang...dan macammana nak duduk wad adik sendiri dah mula meraung bila sampai hospital.Kata doc..duduk wad pun tak bagus juga.segala macam kuman dia boleh jangkit.so terjamin juga berehat dirumah.elok2 masih aktif...takut masuk wad terus tak aktif.tapi kalau lepas makan ubat yang doc berikan..sehari dua lagi adik still demam..adik kena juga masuk wad.....Ya Allah,sembuhkan puteriku...berikan kami kesejahteraan yang baik.....mama dan baba doakan adik cepat sembuh yer sayang.tak mo duduk wad kan.tak best!hehehe

2 comments:

MommyAqil said...

Semoga Adik aunie cepat sembuh..betul-betul sembuh!!kesian tgk bdk2 kecik msuk spital..kesian sgt..Lepas ni takmo sakit2 ye aunie..

::Mama Annaufal♥Aunie:: said...

tq mommy aqil...doakan aunie selalu yer...