Masa Dulu & Masa Sekarang


ASSALAMUALAIKUM SEMUA....cam ner dengan ibadah puasa kita untuk hari ini?moga2 bukan sekadar lapar dan dahaga ajer yang kia perolehi...
hemmmm....masak dah siap...tambah hari ni baba ada..kerja mama ringan sangat.baba banyak membantu.alhamdulillah.Bw jap...oih terkejut...pertambahan followers yang amat mengagumkan.Nampaknya segmen anjuran AA berjaya...sampai target...insyaallah berukhuwah fillah kita di alam maya nih...
Sementara tunggu nak berbuka nih..jom imbas ramadhan dan syawal dulu dan sekarang...beza x? banyak bezakan..aromanya sendiri pun berbeza....paling beza...

 Doluuu kecik tomey2
Sekarang dah jadi mama pada anak2 tomey
Doluuu bila ramadhan tiba ayah akan membuat liqa khas.memberi sedikit tazkirah..kemudian mengingatkan kami tentang niat puasa.
Sekarang giliran baba dan mama pula mendidik abang dan adik sebegitu
Doluuu petang2 ikut ayah amik bubur lambuk.
Sekarang bubur lambuk susah nak dapat ditempat mama.
Doluuu ummi yang sediakan juadah..tak kira sahur atau iftor.
Sekarang kena sedia sendiri...tepisat2 nak bangun
Doluuu juadah xlah pernuh meja.tapi tetap sedap.sebab ummi yg masak.biar camna pun sibuk.
Sekarang juadah penuh meja beli kat bazar...pastu makan 2,3 jenis jerrr
Doluuu ayah yang bawa gi pasar ramadhan.
Sekarang suami lak bawa...tahun ni baru sekali jer yer.tu pun sbb abg.asyik dengar kwn2 citer diaorang gi.
Doluuu order jer nak makan apa
Sekarang nak mkn apa pun kena msk sndiri.kdg2 baba tolong
Doluuu gi terawih memang semangat tul walaupun masih budak2.sembahyang okey.bukan main2.
Sekaarang nak gi terawih pun kdg2 xlarat...sbb anak la..apa la...
Doluuu lepas terawih tunggu moreh...walaupun dah makan byk time buka puasa.
Sekarang kadang2 jer masjid/surau wat moreh.kalau buat pun org belakang tengok bekas saja.dah abis.
Doluuu 10 terakhir ramadhan semua rumah pasang pelita.meriah tul time tu.
Sekarang nak pasang pelita pun kira bujet...minyak tanah mahal
Doluuu dekat raya bergotong royong kemas umah.dibahagi tugas masing2 oleh ummi ayah.
Sekarang nak suh sapa..abang naufal dan aunie kecik.so mama dan baba ajer yang buat.
Doluuu duduk beratur adik beradik tolong umi buat kuih..wah best..best.Sampret,Mazzola,Biskut Kelapa menjadi tradisi.
Sekarang ramai ibu2 suka tunjuk2.tak payah susah payah meletihkan tangan pinggang duduk uli tepung.
Doluuu tunggu pengumuman raya..bedebar2.anak2 kecik cam mama tunggu nak melompat jer.kalau balik kampung baru rasa meriah.kalau esok raya alamatnya jadi suasana kenduri didapur rumah nekma.
Sekarang dapat lagi ker anak2 mama lalui semua tuh..dah lama kita xblik kampung untuk beraya.hemmm....
Doluuu main bunga api cap kucing itam.bunga api warna warni.main mercun katak..mercun roket.ahaakss...apapun permainan ayah ummi pantau.
Sekarang mak bapak dah malas nak layan anak.kdg2 anak lebih pandai gi main sendiri.adoi!
Doluuu kasut raya bukan tiap2 tahun
Sekarang xraya pun beli kasut cam kaki ada 20 pasang
Doluuu baju raya ummi ayah belikan.tunggu jer.
Sekarang anak dah sibuk ajak gi beli baju raya.
Doluuu baju raya glemer betul sedondon.Mak pink anak2 dara pun pink...sama corak tau.Ayah biru anak teruna pun biru.if tecicir sorang,org akn tahu anak sapa.hahaha
Sekarang ikut pilihan sendiri.anak2 pun dah pandai pilih sendiri dah.suasana sedondon dah kurang
Doluuu kalau time balik kampung..owh mmg sesuatu yang ama best.berhimpit dalam kereta pun xpa.nak balik kampung.bila sampai grik tengok pakcik2 askar dok atas bukit.tak balik raya.melambai tangan pada kami.kami pun apa lagi bukan takat tangan kepala pun kuar sekali.hehehe
Sekarang leh dapat lagi ker situasi cam tuh,ada lagi ker p.cik2 askar tunggu tepi bukit untuk lambai tanganDoluuu nak raya ayah umi bawak pi beli kad raya..bukan utk kwn2 ,cikgu2 jer..untuk umi ayah dan jiran sebelah umah pun ada.ayat power time tuh "pecah kaca pecah gelas.dah baca harap balas"hahaha
Sekarang..xmen la kad2 raya...taip ajer kat fb @ blog @ twitter tak pun sms @ mms.anak2 6tahun pun dah ader fb.
Doluuu raya bergeng,sibuk atur umah orang nak beraya.Padahal kenyang amat...wlupun hasil setiap umah hanyalah sekeping dua duit syiling raya.tu pun seronok amat.
Sekarang mau anak kita kata "syiling jer dapat"  tambah tak best bila anak2 sekarang "x men la jln2 umh org,baik main PSp lagi"

dolu-dolu....Indah sungguh pangalaman
Dulu dan Sekarang adalah kesinambungan untuk hari Esok..semanis dan sepahit mana pun kisah yang telakar..itu adalah satu ujian dan pengajaran untuk mendewasa dan mematangkan Iman Insan...Dulu @ Sekarang itu hakikat realiti  kehidupan

3 comments:

ummu muhammad said...

amboi mama imbau noltalgia ;)

ZYASH said...

Papepun..indahnya ramadhan ini kan... Sentiasa indah sepanjang zaman. Kedatanganya kita nantikan dengan penuh sabar

ummuabdullahsyaakir said...

ASsalam,mama...itulah kenangan...tak akan dilupa sampai bila2...dan kenangan mama hari ni akan jadi knagn utk anak2 dan cucu mama pulak..insya ALlah